Hallo allemaal

Dit is de opening van mijn blogavontuur. Ik heb me suf zitten piekeren wat voor onderwerpen ik allemaal aan zou willen snijden. Of ik de politiek op de korrel zou gaan nemen, de sport of gewoon maar een aantal zaken die me op het moment van schrijven interessant leken. Ik heb voor het laatste gekozen wat natuurlijk niet uitsluit dat ik de politiek op de korrel ga nemen of misstanden in de sport ga aanpakken. Misstanden volgens mij natuurlijk dan. Want die misstanden doen me werkelijk pijn. Ik voetbal niet meer. Al lang niet meer maar ik voel me nog wel heel nauw betrokken en het doet gewoon pijn als ik zie met wat voor gemak veel professionele voetballers omgaan met de regels van sportiviteit. Ze beseffen gewoon niet wat voor een ongelooflijke invloed ze hebben op de minder getalenteerde voetballers en voetballertjes in de lagere regionen. En als ik dan hoor dat op zaterdag- en zondagavond de ‘deskundige’ commentatoren op de televisie de meest grove overtredingen afdoen met: “professionele overtreding” of: goed aan de “noodrem” getrokken dan krijg ik altijd onmiddellijk de neiging om de telefoon te pakken en even te laten horen hoe ik over het commentaar denk.

Anderzijds doet ook de arbitrage er aan mee door dikwijls blijk te geven van een groots gebrek aan begrip maar ook aan regelkennis. Mijn simpele voetbalziel denkt nog altijd dat een overtreding pas een overtreding is, wanneer deze opzettelijk wordt begaan of met een dermate gewelddadige agressie dat er echt sprake is van een overtreding. Maar dan moet er ook ingegrepen worden. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een aantal arbiters in onze eredivisie een onvoorstelbaar ontzag hebben voor grote namen. En dan met een wegwerpgebaar, dat ze het liefst zelf streng bestraffen als het tegen hen gebruikt wordt, de overtreding bagatelliseren. Waar moet dat heen? Spelers noch arbiters schijnen niet te beseffen dat ze op deze manier bijna groen licht krijgen of geven voor overtredingen die anderen hun carrière kunnen kosten of erger. Zie bijvoorbeeld de overtreding van Roy Keane in 2001 tegen Alf-Inge Haland in de wedstrijd Manchester United tegen Manchester city. Keane werd weliswaar zwaar gestraft met een hoge boete, maar gezien de verdiensten van de topvoetballers toch maar een schijntje. Haland moet na korte tijd zijn carriere beëindigen.

Zou het toch niet zo zijn, dat het woord sportiviteit iets met sport te maken heeft?