Recensies

Te mooi om waar te zijn
( http://www.leestafel.info/rob-soutendijk )


‘Hans was naar de keuken gekomen.
“Ik moet je even wat vertellen Daan. Ik heb een paar weken terug een man ontmoet die belangstelling had om het restaurant te kopen. Ik heb dat maar gedaan. Ik heb het hem verkocht. Hij heeft je niet nodig, zei hij.”


Daan krijgt van de ene minuut op de andere te horen dat hij ontslagen is. Daan was de creatieve kracht in de keuken van het restaurant dat hij samen met een vriend had opgezet. En zo staat Daan op straat, zonder werk. Hij is verbijsterd. Maar de zaak stond op Hans’ naam en het werk van Daan werd zeer gewaardeerd maar hij zelf was in feite ‘gewoon’ personeel, zonder contract . De afspraak dat ze gelijkwaardige partners zouden zijn werd met een simpele handbeweging van tafel geveegd.’ 
Wat nu?


Zijn vrouw Maayke is gelukkig niet iemand die snel in paniek raakt. Ze blijft rustig en de kinderen Sander en Lieke reageren op het nieuws dat papa zonder werk zit op een manier zoals alleen kinderen maar kunnen doen. ‘Gaan we dan ook niet meer op wintersport?’ vraagt Lieke namelijk gelijk. Want over vijf weken is het weer zover. 
Daan maakt het wrange grapje dat ze daar misschien wel blijven, hij heeft toch geen werk meer. Hoe dicht hij bij de waarheid zit, beseft hij dan nog niet. Op hun vakantie in Oostenrijk begint dat idee namelijk steeds meer te kriebelen. Daan en Maayke hadden het er al eens over gehad hoe leuk dat zou zijn om daar te leven. Eenmaal thuis begint het idee Daan steeds aantrekkelijker te vinden, ze kunnen daar wellicht een pension of hotel beginnen en op een avond oppert hij zijn idee aan Maayke. Een eigen restaurant is ook al heel lang zijn droom. Zij had er zelf ook al over gedacht, is het verrassende antwoord. 


Vanaf die tijd staat het licht op groen en begint de zoektocht naar een geschikt hotel dat te koop staat. En waar moet die staan. In Tirol? Of toch Karinthië? Er volgen spannende tijden waarin Daan soms alleen, soms met Maayke en de kinderen op zoektocht gaat. Uiteindelijk vinden ze een geschikt hotel en na heel veel gedoe is de hypotheek eindelijk rond, mits het huis in Nederland wordt verkocht. Er wordt zelfs een speciale financiële constructie bedacht door de makelaar en de bankier. Het is eng, het is een enorm waagstuk maar ze doen het. Het avontuur kan beginnen. Gelukkig zijn de kinderen ook heel enthousiast.Het is allemaal bijna te mooi om waar te zijn.


We volgen Daan en Maayke op hun nieuw ingeslagen pad. Het eerste jaar is pittig maar voldoet. Daarna krijgen ze te maken met corruptie en mensen met veel geld die een zware invloed uitoefenen op het gebied waarin zij wonen. Ook de crisis maakt de zaak er niet makkelijker op. Hoe zullen Maayke en Daan zich hieruit redden? En lukt hen dat wel want Daan is soms wel een erg naïeve, te goedgelovige man.


Het verhaal leest als een geschreven versie van het programma ‘Ik vertrek’ waarin stellen ook in het buitenland hun eigen pension of hotel beginnen. Het doet tenminste heel levensecht aan. Aanvankelijk weidde de schrijver nog wel een beetje teveel uit, elke boterham en schnitzel die onderweg gegeten werd, werd genoemd, maar later komt er meer vaart in het verhaal en wordt meer over de kern van de gebeurtenissen beschreven en voor welke dilemma’s het stel komt te staan. 
Kortom, al met al is het een prettige en vlot geschreven roman.


Rob Soutendijk (1949) is auteur en vertaler.
In de jaren dat hij in Oostenrijk woonde, deed hij verhalen op over gebeurtenissen met anderen in zijn directe omgeving. Deze verhalen, gecombineerd met zijn eigen ervaringen hebben geleid tot deze kroniek. 


ISBN 9789082915204 | 224 pagina’s | Paperback | Uitgeverij Hunzedal | september 2018

© Dettie, 15 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER